Skip to main content
SMT

Veel gestelde vragen over het Social Media Testament

Heb je een vraag naar aanleiding van het Social Media Testament? Hieronder staan de meest gestelde vragen over de achtergronden, werking en gevolgen van het Social Media Testament. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Waarom worden er geen wachtwoorden gevraagd?

Bij het Social Media Testament worden geen wachtwoorden gevraagd vanwege de veiligheid en ook gaan we er vanuit dat je het wachtwoord regelmatig verandert. Daarnaast kunnen nabestaanden ook zonder wachtwoord het account aanpassen of verwijderen na het overlijden.

Is het Social Media Testament rechtsgeldig?

Het door jou aangemaakte Social Media Testament is geen officieel en rechtsgeldig document. Het is wel een goede indicatie voor nabestaanden wat jij met jou social media account(s) wil na het overlijden. Wil je alles 100% officieel regelen? Ga dan naar een notaris.

Regelt Lifetri mijn digitale nalatenschap n.a.v. het Social Media Testament?

Met het Social Media Testament maakt Lifetri het mogelijk om je wensen vast te leggen. Wij kunnen als je komt te overlijden echter niet de wensen van het Social Media Testament uitvoeren. Dit kunnen we niet doen omdat we geen nabestaanden van jou zijn, omdat Lifetri hier niet voor gemachtigd is en omdat we dit niet als dienst aanbieden aan consumenten.

Moet ik betalen voor een Social Media Testament?

Nee, het Social Media Testament is helemaal gratis. Het is dus geen product waar je voor moet betalen of je een abonnement op hoeft te nemen.

Wat gebeurt er met de gegevens die ik invul in het Social Media Testament?

De data die je invoert wordt gebruikt om jouw Social Media Testament op te stellen en naar je op te sturen per email. Daarnaast houden we je op de hoogte van wijzigingen rond het thema digitale nalatenschap en de organisatie Lifetri. Meer hierover vind je in de voorwaarden.

Wat moet ik doen als mijn wensen wijzigen?

Als je wensen wijzigen of je een account hebt aangemaakt bij een ander sociaal netwerk kan je gewoon een nieuw Social Media Testament aanmaken.

Hoe kunnen nabestaanden social media accounts en profielen wijzigen of verwijderen?

In de door Lifetri geschreven handleiding kunnen nabestaanden per social netwerk precies zien wat ze kunnen doen en welke informatie ze moeten aanleveren. Met een Social Media Testament weten ze wat de overledene voor wensen had en kunnen ze deze proberen te realiseren.

Waarom heeft Lifetri het Social Media Testament ontwikkeld?

Als uitvaartverzekeraar hoort Lifetri regelmatig de pijnlijke verhalen over de digitale nalatenschap van nabestaanden. Om hen te helpen en om bij social mediagebruikers bewustwording te creëren over dit onderwerp heeft Lifetri het Social Media Testament opgezet, de handleiding geschreven en doet ze regelmatig onderzoeken naar dit thema.

Waar kan ik de onderzoeksresultaten terugvinden?

De resultaten van het onderzoek uit oktober 2013 kan je vinden op http://www.lifetri.nl/afscheid/onderzoek/nabestaanden-opgezadeld-met-social-media. De resultaten van het eerste onderzoek uit 2011 zijn te lezen op http://www.lifetri.nl/afscheid/onderzoek/nederlanders-willen-geen-eeuwig-leven-op-social-media.

Ik heb een vraag voor Lifetri.

Als je een vraag hebt die hier niet beantwoord wordt neem dan contact op met ons. Je kunt ons bellen op nummer 035-5480808 en vragen naar de afdeling Marketing of rechtstreeks een email sturen via marketing@lifetri.nl.