Skip to main content
middel1

‘Technologie gewenst bij missen uitvaart’

Als het vanwege omstandigheden niet mogelijk is om een uitvaart bij te wonen, zou tweederde van de Nederlanders gebruik willen maken van technologie om het afscheid op afstand te kunnen volgen.

Onderzoek

Kansen voor afscheid met virtual reality

Als het vanwege omstandigheden niet mogelijk is om een uitvaart bij te wonen, zou tweederde van de Nederlanders gebruik willen maken van technologie om het afscheid op afstand te kunnen volgen.

Ondanks de gevoeligheid van een begrafenis of crematie zou ruim de helft ook de laatste ontwikkeling virtual reality (360 graden-video) als kijkmogelijkheid toejuichen bij een afscheid. Multiscope onderzocht de behoefte aan het volgen van een uitvaart op afstand als men verstek moet laten gaan.

  • Tweederde zou technologie gebruiken om een uitvaart op afstand te volgen.
  • Ruim de helft staat open voor virtual reality op de uitvaart.
  • 40% heeft een voorkeur voor live videostreaming om de uitvaart te volgen.
  • Een derde ziet geen enkele manier van het online volgen van een uitvaart zitten.

Het komt regelmatig voor dat mensen een uitvaart niet bij kunnen wonen. Zo geeft 6 procent van de ondervraagden aan in het verleden de mogelijkheid te hebben gemist om een uitvaart op afstand te volgen. Als men zou kunnen kiezen is de veelgebruikte videostream voor ruim 40 procent de beste mogelijkheid om mee te kijken. Hoewel virtual reality nog niet wordt aangeboden in de uitvaart ziet 14 procent die techniek als beste alternatief. Een derde van de Nederlanders ziet geen enkele manier van het bijwonen van een uitvaart op afstand zitten.

Zo realistisch mogelijk

360 graden-video beleeft in 2016 haar grote doorbraak op de consumentenmarkt. De techniek maakt het mogelijk om je zowel in de fantasie- als in de echte wereld te wanen. De techniek kan een uitkomst zijn voor de uitvaart: “Je kunt maar één keer afscheid nemen van een overledene en dat wil je zo bewust mogelijk meemaken. Als dat door omstandigheden op afstand moet, biedt virtual reality waarschijnlijk de meest realistische ervaring van een begrafenis of crematie.” In de praktijk is een 360 graden-camera op de verschillende locaties die tijdens een begrafenis of crematie worden bezocht voldoende om iemand op afstand alles mee te laten krijgen.

Virtuele gasten welkom

Als het gaat om onze eigen uitvaart dan mag ook die op afstand gevolgd worden. De videostream is ook dan bij veel mensen populair (40%) en één op de vijf Nederlanders vindt virtual reality of de mogelijkheid om alleen mee te luisteren (ook) een goed alternatief voor belangstellenden. Opvallend is dat een live-verslag op Facebook nauwelijks op prijs wordt gesteld, mogelijk vanwege de privacy gevoeligheid. Uiteindelijk wil bijna de helft van de respondenten de uitvaart uitsluitend in het echt bij laten wonen.

Onderzoeksresultaten

Multiscope legde een online panel van ruim 1000 personen een aantal vragen voor over het volgen van een uitvaart op afstand.

Heeft u wel eens een uitvaart op afstand gevolgd? Percentage
Ja, omdat ik er niet bij kon zijn 4%
Ja, omdat ik er niet bij mocht zijn 1,3%
Ja, omdat ik er niet bij wilde zijn 1%
Nee, maar dat had ik graag gewild omdat ik er niet bij kon zijn 5,5%
Nee, maar dat had ik graag gewild omdat ik er niet bij mocht zijn 0,3%
Nee, maar dat had ik graag gewild omdat ik er niet bij wilde zijn 0,6%
Nooit nodig geweest, maar dat zou ik best willen 41,1%
Nooit nodig geweest en dat zou ik ook niet willen 46,7%
Staat u open voor virtual reality op een uitvaart? Percentage
Ja 53,7%
Nee 46,3%
Hoe zou u een uitvaart het liefst op afstand volgen? Percentage
Met een live videostream 43,1%
Live 360 graden video met VR-bril 14,1%
Meeluisteren voor toespraken en muziek 7,7%
Facebook-pagina met verslag van aanwezigen 1%
Geen/hoeft niet 34,1%
Hoe zou uw eigen uitvaart gevolgd mogen worden? Percentage
Met een live videostream 40,1%
Live 360 graden video met VR-bril 21,7%
Meeluisteren voor toespraken en muziek 21,8%
Facebook-pagina met verslag van aanwezigen 7,4%
Geen/hoeft niet 45,2%