Skip to main content
middel1

1 op de 5 Nederlanders weigert familielid op uitvaart

Twintig procent van de Nederlanders wil 1 of meerdere familieleden niet op de eigen uitvaart hebben. De ex-partners zijn het minst welkom terwijl ook de broers en zussen niet erg gewenst zijn. Schoonmoeders zijn opmerkelijk populair en staan slechts op de 10e plaats van meeste geweigerde familieleden bij de uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek van Nuvema.

Onderzoek

Top 10 meeste geweigerde familieleden

De Top 10 meeste geweigerde familieleden bij een uitvaart wordt gedomineerd door de ex-partners (nummer 1 en 3) en de zussen en broers (nummer 2 en 4). Opvallend is dat ook de tantes en nichtjes, als verre familie, ook hoog scoren.

  Familielid Percentage
1 Ex-man 9,23%
2 Zus 8,08%
3 Ex-vrouw 7,69%
4 Broer 7,69%
5 Vader 6,54%
6 Schoonzus 6,15%
7 Tante 6,15%
8 Zwager 4,23%
9 Nicht 4,23%
10 Schoonmoeder 3,85%

Ex-partners het minst welkom

Wanneer er iemand wordt geweigerd op de uitvaart, dan is dit in 17% van de gevallen de ex-partner. De veel voorkomende opmerking hierbij is: “Ik ben niet voor niets gescheiden, mijn ex is passé”. Ook opvallend is dat broers of zussen vaak niet welkom zijn. De directe bloedband is in bijna 16% van de gevallen geen garantie voor een uitnodiging op de uitvaart.

Schoonmoeder populair

Tegen alle verwachtingen in blijkt dat de schoonmoeder in slechts 4% van de gevallen niet welkom is. Ze sluit de Top 10 af en hiermee ze doet nauwelijks onder voor de eigen moeder (3,5%). De vaak veronderstelde moeizame relatie met schoonmoeders, heeft dus geen consequenties op het uitnodigingsbeleid voor de uitvaart.

Familieruzie dé reden

De meest genoemde reden om familieleden te weigeren bij een uitvaart is een familieruzie uit het verleden. Ook het feit dat men soms al jaren geen contact heeft gehad speelt hierin mee. Een van de respondenten zegt; “Na een fikse ruzie is er geen contact meer, dus dan hoeft hij ook niet op mijn uitvaart te komen!”.

Reden Percentage
Vanwege een eerder voorval 21,60%
Geen contact meer 20,40%
Overig 15,50%
Persoonlijke redenen 8,80%
Om mijn gezin en familie te beschermen 2,20%
Wil ik niet zeggen 31,50%

Overige resultaten

Wanneer er een familielid wordt geweigerd bij een uitvaart is dat;

 • in 32,70% van de gevallen één van de broers of zussen 
  (broer, zus, stiefbroer, stiefzus, halfbroer, halfzus, zwager en schoonzus)
 • in 24,60% van de gevallen één van de ouders 
  (vader, moeder, opa, oma, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader en stiefmoeder)
 • in 19,60% van de gevallen iemand van de schoonfamilie 
  (oom, tante, neef en nicht)
 • in 17,70% van de gevallen één van de partners 
  (huidige- en ex-partners)
 • in 16,50% van de gevallen één van de verdere familieleden 
  (oom, tante, neef en nicht)
 • in 9,20% van de gevallen iemand van de stieffamilie 
  (stiefzoon, stiefdochter, stiefvader, stiefmoeder, stiefbroer en stiefzus)
 • in 8,50% van de gevallen één van de kinderen 
  (zoon, dochter, kleinzoon, kleindochter, stiefzoon, stiefdochter, schoonzoon en schoondochter)

Ruim 80% van de onderzochte respondenten gaf aan geen enkel familielid te willen boycoten bij de uitvaart. "Iedereen is welkom. Waarom niet. Wie interesse in mij gehad heeft mag komenis niet verplicht maar mag welIk zou niet weten waarom iemand niet mag komen." geeft een respondent aan.

Bekende uitvaarten en ongewenste personen

Ook bij de uitvaarten van BN'ers en buitenlandse artiesten zijn er wel eens ongewenste gasten. Nuvema zette de meest bekende op een rijtje.

Uitvaart van Ongewenst Reden
Prins Claus Jorge Zorreguieta De omstreden vader van Prinses Maxima was niet welkom vanwege zijn (vermeende) rol als onderminister van Landbouw in het Argentijnse regime van Jorge Videla.
Bobby Farrell John Seine De manager van de voormalige Boney M.-voorman werd door diens dochters geweigerd nadat hij niet wilde meebetalen aan de uitvaart van de artiest.
Martin Brozius Astrid Collé Op de uitvaart van tv-presentator en acteur Martin Brozius, voornamelijk bekend van 'Ren je rot', was zijn ex-vrouw Astrid Collé niet welkom. Omdat ze toch kwam opdagen werd haar de toegang door de beveiliging geweigerd.
Giel de Krom Frans Bauer Na de dood van zijn Oom Giel ging het gerucht dat Frans Bauer niet welkom was bij de uitvaart. Later bleek dat de familie Bauer wel welkom was, maar toch niet kwam. Volgens het management van Frans vanwege werkverlichtingen.
Prins Bernhard Alexia De buitenechtelijke Franse dochter van prins Bernhard was niet aanwezig bij de uitvaart van haar vader. Haar komst voor grote onrust zorgen, omdat ze veel media-aandacht zou krijgen.
Belinda Anholt Gordon In 2008 mocht zanger Gordon niet aanwezig zijn bij de begrafenis van zijn ex-manager en Xtra-Vaganza-zangeres Belinda Anholt. Familieleden van Anholt wilde Gordon er niet bij hebben vanwege de knallende ruzie die de 2 in 1995 hadden.
Stan Storimans Sandra Roelofs - Saakasjvili Bij een bombardement in Georgië kwam RTL cameraman Stan Storimans om. De presidentsvrouw, van Nederlandse komaf, wilde aanwezig zijn bij de begrafenis maar de familie gaf aan geen behoefte te hebben aan haar komst. We hebben liever geen politieke lading aan de uitvaart", zegt een woordvoerder van de familie.
Marie-Rose Morel Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Bruno Valkeniers Op de uitvaart van de Belgische politica Morel waren de andere politieke kopstukken niet welkom. Morel had dit specifiek opgenomen in haar testament.
Michael Jackson Bubbles Chimpansee Bubbels werd in 1985 geadopteerd door Michael Jackson. Het favoriete huisdier, dat regelmatig dezelfde kleren als de zanger droeg, was echter niet welkom bij de uitvaartplechtigheid volgens het asiel waar het dier sindskort verblijft.
Jade Goody Katie Price Katie Price, beter bekend als glamourmodel, Jordan was niet welkom bij de begrafenis van de Britse reality-tvster Jade Goody nadat ze in de media een discutabele opmerking maakte over de baarmoederhalskanker waar Jade Goody later aan overleed.

Personen die niet welkom zijn weigeren bij een uitvaart

Kunnen personen die niet welkom zijn worden geweigerd bij een uitvaart?

Ja, dat kan. Het is via 2 manieren mogelijk om ongewenste personen op uw uitvaart te toegang te ontzeggen.

 1. Vooraf, door uw wens in een handgeschreven, gedateerde en ondertekend codicil vast te leggen.
 2. Tijdens, de opdrachtgever van de uitvaart kan, middels de uitvaartverzorger, bepalen dat bepaalde personen niet welkom zijn bij de begrafenis of crematie.

Wilt u graag de plechtigheid bijwonen maar heeft u geen uitnodiging ontvangen en/of wordt u geweigerd bij de uitvaart?

Het kan voorkomen dat u niet welkom bent bij een begrafenis of crematie. De overledene of opdrachtgever van de uitvaart kan dit immers hebben aangegeven. Om toch afscheid te kunnen nemen zijn er 2 mogelijkheden.

 1. Neem contact op met de uitvaartverzorger om, buiten de uitvaartplechtigheid om, afscheid te nemen van de overledene.
 2. Schakel een advocaat in om de weigering aan te vechten.

Meer informatie

Onderzoeksopzet

In juni 2011 deed onderzoeksbureau Multiscope, in opdracht van Nuvema Uitvaartverzekering, onderzoek naar de vraag welke familieleden niet welkom waren bij de uitvaart. Tevens werd in dit online onderzoek ook gevraagd waarom de betreffende familieleden niet welkom waren. De 1000 deelnemers aan het onderzoek zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking op basis van geslacht, leeftijd en regio.